06 januari, 2011

Potträning för fullt!

Min lilla pojke är inte så liten längre. Han känns plötsligt jättestor. Nästan vuxen, haha. Han har nämligen helt på egen hand bestämt sig för att han ska "potträna", dvs börja kissa på potta/toalett. Han känner sig redo helt enkelt!

Eller, liite potträning har vi faktiskt haft, om än inte så uttalad. Vi har haft en potta stående framme några månader. Som han har suttit på ibland och vänjt sig vid. Vi har förklarat vad man kan göra på den. Sedan någon månad tillbaka så har han börjat kissa på den nästan varje kväll, när han är utan blöja efter kvällsbadet. Stora killen!

Men för 1,5 vecka sedan ungefär så bestämde han sig för att han ville kissa på toaletten istället. Ja, varför inte! Bara att lyfta upp honom på toan och hålla i honom. Och så kissade han, jättemycket! Tror ni man blir stolt då eller? Oj vad vi tjoade och berömde. Han blev överlycklig och ville kissa igen. Så klämde han fram ett par droppar till och så tjoade vi. Sen har det fortsatt så, lite då och då. Dock inte så strukturerat, utan det blir oftast så att han kommer på att han vill kissa på toaletten när vi gör det. "Milo åsså kissa toalett" säger han. Det verkar snarare handla om att han vill göra det vi gör än att han är nödig så att säga.

Det är såklart superroligt att han börjar vänja sig vid att bli blöjfri. Egentligen hade vi tänkt vänta lite tills det blev varmare ute. Det är ju onekligen lättare att potträna när man inte har flera lager kläder på. Sommaren brukar vara den vanligaste tiden att potträna har jag hört. Då kan barnet springa runt naket eller med lite kläder ändå. Men nu har Milo bestämt att han är redo och då kör vi såklart. Bara att greppa tillfället!

Det jag tycker verkar lite klurigt är dock det här med att få honom att säga till. Att själv känna när det är dags. Vi har provat några gånger att låta honom gå runt i bara kalsonger. Men då har han kissat på sig varje gång. Det kanske är så det är ett tag i början? Sen kan jag tänka mig att det är ett stort steg att också få honom att göra nummer två på toaletten. Det blir nog en ännu större händelse.

Himla skönt att han har gått över från potta till toalett i alla fall. Då behöver man ju inte vänja om honom från pottan till toaletten och så slipper man ju också rengöra pottan varje gång. Så det är mitt tips - kör potträning direkt på toaletten om barnet visar intresse för den!

Spännade detta va? I alla fall i ett par förstagångsföräldrars liv! Vi rapporterar självklart mer här framöver kring hur det går!

Dela gärna med er av era tips och erfarenheter om potträning! Jag vill veta allt!

Vi köpte en toainsats med en liten stege på, så kan han gå upp själv lätt som en plätt. Finurlig grej va?!

0 kommentarer: