15 mars, 2011

Kan somna själv

Alla familjer har ju olika nattnings- och sovrutiner och vi har alltid legat bredvid Milo tills han somnat på kvällarna. Först badar vi och sen läser vi saga i sängen samtidigt som han dricker välling. Efter det borstar han tänderna och sen släcker vi lampan. Så har alltid jag och Markus legat bredvid honom och sjungit tills han somnat. Men nu kände vi att han var redo för att lära sig somna själv, dvs att vi går ut ur rummet och säger godnatt innan han somnat. Så att han får somna helt på egen hand. Ett himla stort steg om man inte gjort det i hela sitt liv förut! 

Det finns egentligen ingen speciell orsak till att vi ville förändra somna-rutinerna. Det har funkat himla smidigt med Milos innan eftersom att det oftast bara tagit ca 20 min innan han somnat, och det har inte gjort oss något att behöva ligga där en stund med honom på kvällarna. Men vi kände helt enkelt att det är bra om han lär sig somna själv förr eller senare. Och att han blir trygg med det. Viktigast av allt dock; VI var redo för att orka testa det. Har man inte orken eller viljan att genomföra en förändring är det ingen idé. 

Hur har det gått då? Över förväntan! Redan första dagen vi provade somnade han på 10 minuter och nu har han somnat helt själv i över en veckas tid. Det har gått på 5-15 minuter varje gång. Ibland ligger han och ropar lite på oss, men han har aldrig gråtit. Mer protesterat lite som för att testa ifall han ändå kan få oss att ge efter. Ropar han på oss kommer vi in och säger att vi finns här utanför och så pussar vi och säger godnatt och går ut igen. Men det har knappt behövts. Han har somnat tryggt varje gång.

Jag är så glad och stolt över både mig själv, Markus och Milo. För att vi grejat det här så bra! Vi gjorde det nog rätt från början också. Vi pratade om det med honom och berättade om förändringen och hur vi skulle göra det. Han var förberedd och delaktig. Nickade medhållande och höll med om att han var stor nog för att lära sig somna själv. 

Framgångsfaktorn har nog legat i att ha dörren öppen när vi lämnar rummet. Det har gjort att han känt sig trygg med att vi finns här utanför. Att han kan höra oss stöka runt i köket och att TV:n står i gång lite lågt. Att han kan ropa på oss och kolla att vi finns där ifall han blir osäker. 

Vi har förresten slutat med välling på natten nu också glömde jag skriva. Vi började med det först och när det satt sig bra så började vi med insomningen. Massa förändringar och steg i utvecklingen! Känner mig så stolt över min STORA kille!!

Milo 2 månader.
Finns det något härligare än bebisar som sover?
Det ser så himla rofyllt ut!

1 kommentarer:

madeleine sa...

Åh vad duktiga ni är!